
Od ziarenka do bochenka!
W minioną środę klasy III odbyły niezwykle ciekawą podróż historyczną i kulinarną - i to wcale nie tak daleką a jakże ciekawą i smaczną 🍞
Pierszym jej punktem było odwiedzenie "Piekarni pod rogalem", która mieści się w Obornikach. Poznaliśmy firmę, która codziennie, nieprzerwanie rozpoczyna swą pracę od bardzo wczesnych godzin, kiedy my jeszcze smacznie śpimy po to, aby na naszych stołach już od samego rana zawitały świeże wypieki. Mieliśmy możliwość poznania sposobów wypieku chleba i bułek od początku, gdy dobieramy składniki, aż do samego końca, kiedy to wypieki jeszcze gorące wydostają się z wielkich pieców. Na koniec poczęstowani zostaliśmy cieplutkimi bułkami i słodkimi wypiekami. Dalszą podróż odbyliśmy do Muzeum Młynarstwa i Urządzeń Wodnych w w Jaraczu. Cofnęliśmy się tam sporo w czasie. Poznaliśmy sprzęty, dzięki którym w dawnych czasach ludzie pozyskiwali mąkę. Po otrzymaniu mąki z ziaren wyrobiliśmy ciasto i upiekliśmy je w najprawdziwszym piecu chlebowym - wyglądał pysznie! Zwiedziliśmy urządzenia, które w dawnych czasach odpowiadały za przetwarzanie ziaren na mąkę dzięki siłom natury - wiatru i wody - czyli wiatraki i młyny. Mimo zimnej pogody - ciepłe wypieki pomogły nam w tym dniu spędzić wspaniałą wycieczkę. Szczególne podziękowania dla pana Jasia i pani Ani - z piekarni i muzeum, którzy w tym dniu sprawili, że wycieczka stała się dla nas niesamowitym przeżyciem.